2023-05-27

Hurra för alla mammor

Möt Maria Ericsson - mamma och chef i en mansdominerad bransch

Lär känna en av våra skickliga medarbetare. För Maria Ericsson, kundcenterchef i Uddevalla och Göteborg, var det inte självklart att börja jobba i en mansdominerad bransch. Idag vill hon uppmuntra framför allt tjejer att ta steget in i detta yrke som erbjuder många fördelar.

Berätta Maria vad fick dig att söka till Arento?
- Kundservice är något jag brinner för och även om jag inte hade så stort tekniskt kunnande från start, så kändes Arento som ett spännande företag som jag kunde utvecklas på. Det är absolut ett mansdominerat yrke och jag trodde nog att mina chanser var små att få jobbet, så jag är glad att jag hade fel.

Varför tror du att det är så få kvinnor i branschen?
- Jag tror att många tvekar att söka hit för att ordet ”maskin” skrämmer dem lite, speciellt om man kanske inte är så maskinintresserad. Men där skulle jag vilja höja en hand och uppmuntra att våga söka, det är en fin arbetsplats som verkligen behöver fler kvinnor. En av de viktigaste egenskaperna är inte att kunna alla maskiner, utan att kunna ge ett bra kundbemötande och ha en vilja att lära sig nya saker. Man kan inte allt oavsett om man är kille eller tjej. Men med en vilja och rätt inställning, så kan alla lära sig denna bransch.

Hur trivs du på Arento?
- Jag trivs verkligen jättebra. Mina kollegor är fantastiska och jag har fått ett fint mottagande från dag ett. Här känner jag att min åsikt respekteras och många gånger behövs det ett annat perspektiv på saker och ting. Jag har alltid känt mig värdefull och att man är mån om att jag ska trivas och vara kvar.

Du är ju inte bara chef, utan även mamma. Hur fungerar det att ha familj?
- Det fungerar fint och man har bra stöd uppifrån. Arento har verkligen ett fokus på att det ska fungera att ha barn och familj. De värnar verkligen om att familjen ska fungera. En egenskap som verkligen behövs på ett företag för att vi ska få ett mer jämställt samhälle.

Sist men inte minst, grattis på morsdagen! Hur ska du fira?
- Jag brukar inte förvänta mig att bli firad på morsdag, men mina barn och man brukar oftast uppvakta mig ändå vilket jag tycker är fint. Jag har oftast lyxen att få slippa alla måsten den dagen. Min man och barnen lagar maten och vi brukar umgås och ha en mysig dag helt enkelt.


Arento firar alla mammor. Intervju med Maria Ericsson