2023-06-08

Starta eget åkeri - 6 värdefulla tips!

Drömmer du om att bli din egen chef och hantera dina egna körningar och uppdrag? Vill du inte behöva köpa en lastbil utan istället hyra en lastbil?
Då har vi den perfekta guiden för dig! Här får du våra bästa tips inför att starta din egen åkeri- eller entreprenadverksamhet.

Hyr istället för att köpa

Att starta ett åkeri kan vara spännande, men också utmanande. I dagens osäkra ekonomiska klimat är det allt viktigare att vara försiktig med stora investeringar och binda upp sitt kapital. Genom att hyra fordon och maskiner från Arento kan du minska dina investeringskostnader och öka din trygghet. Om marknaden förändras eller om du plötsligt står utan uppdrag, kan du enkelt lämna tillbaka fordonet utan att binda upp ditt kapital. Dessutom får du en trygg partner som kan ge råd och stöd när du stöter på utmaningar.

Undersök marknaden och skapa en affärsplan

Innan du startar ditt åkeri är det viktigt att göra en noggrann marknadsundersökning. Ta reda på vilka andra åkerier och aktörer som finns, vad de erbjuder och vilka tjänster som efterfrågas. Skapa en tydlig vision och sätt upp mål för din verksamhet. Utforma en affärsplan som inkluderar målgruppsanalys, marknadsföringsstrategi och ekonomiska prognoser.

Kalkylera kostnader och prissättning

För att kunna sätta rätt priser och vara konkurrenskraftig behöver du ha en klar bild av kostnaderna för att driva ditt åkeri. Ta hänsyn till bränsle, underhåll, försäkringar, licenser, skatter och din egen tid och lön. En noggrann kostnadskalkyl är avgörande.

Välj rätt fordon för din verksamhet

När du väljer fordon är det viktigt att ta hänsyn till dina specifika behov och uppdragstyper. Tänk på lastkapacitet, bränsleeffektivitet, underhållskostnader och eventuella specialfunktioner. Arento har experter som kan hjälpa dig att välja rätt fordon som matchar dina behov och din vision. Vi erbjuder högkvalitativa fordon och maskiner med den senaste miljöklassningen och tekniken.

Synlighet för dina kunder

För att nå ut till dina potentiella kunder är det viktigt att göra dig synlig. Du kan nätverka och gå med i yrkesföreningar och registrera ditt företag i branschorganisationer som Sveriges Åkeriföretag. Skapa en enkel hemsida där du presenterar dig och dina tjänster och fundera över om du vill använda sociala medier som LinkedIn och Facebook för marknadsföring.

Sök stöd och skaffa nödvändig kunskap

Att starta eget företag innebär både fördelar och risker. Ha god kännedom om lagar och regler som berör branschen, som exempelvis yrkestrafiklagen och bokföringslagen. Vid behov kan du söka hjälp från jurister eller revisorer för att få rätt vägledning.

På Arento får du inte bara tillgång till fordon och maskiner, vi blir din partner på vägen mot framgång. Vi tar hand om fordonsfrågorna så att du kan fokusera på det du är bäst på - att köra och leverera. Ta klivet in i åkeribranschen tillsammans med oss!

Kontakta oss idag!


Arento hyr ut lastbilar till de som vill starta eget åkeri.